Kurt Weill föddes i Tyskland 1900 men flydde vid nazisternas maktövertagande 1933 och bosatte sig sedan i USA, där han så småningom avled 1950.
Han skrev en hel del musik i olika stilar, där kanske hans musikaliska samarbeten med författaren och librettisten Berthold Brecht tillhör de mest kända (till exempel Tolvskilingsoperan och Staden Mahagonnys uppgång och fall).
GotlandsMusikens Orkester kommer bland annat att framföra Once in a Weill, en sångcykel skapad av Örjan Fahlström om sex sånger med mellanspel. Här kommer en av vår mest älskade mezzosopraner Malena Ernman att framträda som sångsolist.
Vidare bjuds det på en konsertversion av Tolvskillingsoperans musik och Weill’s violinkonsert, ett originalverk för violin och blåsorkester med unga spanjorskan Maitena Paillet som solist. Paillet vann Stockholm International Music Competition’s Stora Pris i maj 2023.
Produktionens dirigent är Sonny Jansson. Sonny studerade vid dirigentutbildningen på Kungliga Musikhögskolan (KMH) i Stockholm, där hans lärare var Jorma Panula, Kjell Ingebretsen och Eric Ericson. Han har arbetat som frilansande dirigent med de flesta av de svenska symfoniorkestrarna och därtill ett antal orkesterföreningar och körer över hela Sverige samt i utlandet, främst Norge och Frankrike. I tio år var han konstnärlig ledare för Täby Symfoniorkester i Stockholm (1986–96) och under tre år hade han befattningen som Länskapellmästare vid Östgötamusiken i Linköping, det vill säga chefdirigent för Östgöta Blåsarsymfoniker, med vilka han gjort skivinspelningar och även turnerat i Tyskland och Irland. Opera har han dirigerat på Folkoperan, Dalhalla och Läckö Slott. Sonny har också under många år undervisat i ensembleledning på KMH. De senaste 17 åren har han varit anställd som dirigent och kyrkomusiker i S:t Matteus Församling i Stockholm men har nu återgått till en mera frilansinriktad verksamhet.
Sonny Jansson har samarbetat med GotlandsMusiken vid ett flertal gånger, både i Konsertserien och i mindre produktioner. Sonny kom även med idén till denna produktion redan 1990, då den framfördes med Stockholms Läns Blåsarsymfoniker. Produktionen har sedan fått vingar och spritt sig med framförande både i Sverige och i övriga Norden. GotlandsMusiken gör den för andra gången, sist var det år 2000. En repris, javisst ... men god musik förgås inte!