PREVCLOSE XNEXT

Vi håller musiken igång!

Kan ni tänka er? All levande musik i Sverige och i hela Europa har stannat upp! Ingenstans, från Nordkap till Kreta och från Reykjavik till Istanbul, hörs musikens toner ”på riktigt” – med undantag från någon mindre tillställning någonstans.
Coronapandemin utgör en väldig utmaning för hela det globala finanssystemet, en gigantisk kris för småföretag, restauranger och barer – och en katastrof för scenkonsten: teatern, dansen och i vårt fall musiken!
Här på GotlandsMusiken har vår publika verksamhet – i vården, i skolorna och offentliga konserter – nästan helt avstannat.

Öns frilansmusiker har inga jobb och ingen inkomst, unga talanger har ingen chans att framträda, och våra musiker repeterar utan möjlighet att få
framföra sin musik.
Sist men inte minst: vi gotlänningar har ingen chans att få uppleva levande musik under Coronakrisen – och allt i en tid då musiken vore så otroligt viktig.
Därför har GotlandsMusiken, i samarbete med bl.a Länsförsäkringar Gotland, Helagotland, P4 Gotland och Segerberg Media, startat Vibble Sessions – digitala livekonserter varje fredag mellan klockan 15 och 16, och som beräknas pågå fram till sommaren (om covid-19 så tillåter).
Vi bjuder på blandade program med våra musiker, frilansmusiker och unga talanger, som får framföra sin musik i tryggast möjliga miljö i vår stora repetitionsstudio här i Vibble.

Vi håller musiken igång!

När beräknas den här krisen nu vara över? Ingen vet, men vi, musikinstitutioner och alla andra, måste vara förberedda på att det här kan fortgå betydligt längre än den planeringshorisont, som vi nu tror ska möjliggöra konserter från hösten och framåt. Kanske hörs ingen levande musik under resten av året – eller kanske ännu längre? Så länge som
Folkhälsomyndighetens rekommendationer förbjuder folksamlingar på mer än 50 personer så befinner sig scenkonsten i en konstant krissituation.
Och vad ska sedan hända när Coronakrisen slutligen är över – blir det bara en nattsvart dystopi med konkurser, massarbetslöshet och elände för oss alla?

Kanske.

Eller kanske inte?

Betänk medeltiden, där den katolska kyrkan höll de europeiska
samhällena i ett järngrepp under nästan 1000 år. Sedan drabbades Europa av flera pestpandemier – men ur detta uppstod så renässansen, som ledde till ett nytt ekonomiskt system och maktskiften, reformationen och en kulturell guldålder. Men när den här krisen äntligen är över en dag, så mäts kanske inte mänsklig och global tillväxt i enbart ekonomiska
termer – kanske får vi uppleva en ny kulturell guldålder?